LA CRIPTA DE LA BASÍLICA DE LA SEU





La cripta de la Basílica de La Seu va ser construïda entre el 1576 i 1578 sota el presbiteri i amb volta de creueria.


EL TABERNACLE

L’any 1783 es va construir el tabernacle barroc per tal de contenir en el seu interior les urnes amb les relíquies dels sants patrons de Manresa, Santa Agnès, Sant Maurici i Sant Fruitós, que eren a La Seu des de 1372. És obra de l’escultor manresà, Jaume Padró i Cots (Manresa 1720 – Cervera 1803 ) i també els vuit medallons d’alt relleu que decoren les capelles absidals de la cripta.

El tabernacle va ser destruït l’any 1936. Les restes del tabernacle esmicolat van quedar repartides per diferents llocs de la basílica i les peces més petites (milers) enterrades en diferents tombes del presbiteri.

L’any 1981 un grup de persones de l’entorn de la Seu i cal dir els seu noms: Eduard Bohigues, redactor de l’informe per a la recuperació i restauració del tabernacle, Josep Pérez, sagristà de la Seu, Ramon Majà, escultor, Pere Roca, daurador i Jaume Espinalt, amb el suport de l’Associació Amics de  la Seu, varen aconseguir tornar a posar el tabernacle a la cripta i recuperar el seu esplendor del que ara podem gaudir.

A més del tabernacle, amb les figures dels sants patrons de Manresa, les urnes amb les seves relíquies i les figures dels diaques Auguri i Eulogi, també trobem vuit escultures de sants situades al davant dels contraforts de les capelles de la cripta que podrien ser del mateix Jaume Padró o si més no del seu taller i supervisades per ell.



Tabernacle, sostingut per columnes de marbre, que conté l'urna amb dues arquetes amb les relíquies dels patrons de Manresa.







Les arquetes, cobertes amb funda de vellut vermell, estan decorades amb pintures. La que conté les relíquies de Santa Agnès són pintures que representen la imatge de la santa, sant Fruitós, Auguri i Eulogi i també la imatge de la Verge de l'Alba i del Crucifix. L'arqueta de sant Maurici està decorada amb imatges del sant, un grup de verges màrtirs i l'escena de la degollació dels innocents.


                                
                          
                            Santa Agnès, Sant Maurici i Sant Fruitós, escultures d'alabastre.

                           
                             Sant Auguri.i Sant Eulogi, també d'alabastre.

    Altar d'alabastre en forma d'urna molt decorat.




                            Les columnes són de marbre.

    Entaulament d'alabastre i fusta daurada.


Sobre l'entaulament reposa la cúpula que arrenca amb grans peces d'alabastre i talles de fusta daurada. Sobre la cúpula hi ha la clau de volta acompanyada d'escultures de fusta daurada d'àngels.


LES ARQUES DE PLATA




Dues arquetes de plata dels anys 1616 i 1653 per a la veneració dels Cossos Sants en processons i altres solemnitats com l'ofici de Festa Major.


Són  obra de l'argenter manresà Anton Lloreda. A les diferents cares de les arquetes hi ha representades les figures dels sants patrons Sant Maurici, Santa Agnès i Sant Fruitós i dels diaques Auguri i Eulogi, així com també hi ha els escuts de Manresa i de Catalunya


ELS MEDALLONS

Són 8 composicions escultòriques en alt relleu de forma circular, sis d'alabastre i dues de fusta. Totes tenen un angelet entre núvols amb una palma. Els d'alabastre, a més, tenen dos querubins fets de fusta. Estan situades a la paret de fons de cada una de les capelles laterals de la cripta. 


    "La mort de Sant Hubert". És de fusta i representa a Sant Hubert celebrant la missa mentre el seu assassí està al darrera en el moment més intens de l'acció.





 "El martiri de Sant Fruitós". És d'alabastre i veiem les figures de Sant Fruitós, bisbe de Tarragona, acompanyat de Sant Auguri i Sant Eulogi que són conduïts al martiri per uns soldats romans.




    "El martiri de Santa Agnès". És un episodi de martiri en la vida de Santa Agnès, però no el de la seva mort que va ser decapitada més tard. És un relleu d'alabastre.





    "La mort dels innocents". Relleu d'alabastre que mostra una escena d'una gran violència.




    "La translació dels Cossos Sants". Representa l'arribada a Manresa de les relíquies dels Cossos Sants provinents de Sant Fruitós, d'on surt la processó amb els consellers, canonges i frares que porten les arquetes sota un tabernacle i entren per una de les portes de Manresa on veiem l'escut de la ciutat. És fet d'alabastre.





    "La decapitació de Sant Maurici". Sant Maurici, membre de la legió de Tebea al s. III va morir decapitat igual que altres companys militars cristians. El relleu es d'alabastre i situa l'escena en un campament militar.





    "Martiri d'uns cristians". Relleu en alabastre que reflecteix la violència dels romans en la persecució de cristians. A la part superior veiem un angelet amb la corona i la palma com a trofeus del sacrifici cruent de cristians.




    "La predicació de Sant Fruitós". Aquest és un dels dos medallons fets en fusta i representa un bisbe, pot ser Sant Fruitós, que es dirigeix a un auditori nombrós que l'escolta amb atenció.



LES ESCULTURES DE MIG COS

Al voltant de la cripta, a l'espai entre capella i capella, hi ha 8 escultures d'alabatre de mig cos, recolzades sobre mènsules.

   Un apòstol, possiblement Sant Pau.

Sant Jaume el Major amb la creu i la carbassa.

Sant Gregori Gran que porta la casulla, tiara i el colom, símbol de l'Esperit Sant.

Sant Ramon

Sant Abundi

Santa Madrona

Sant Agustí

Sant Lluc



ALTRES IMATGES DE LA CRIPTA















VISTA GENERAL DE LA CRIPTA









Per saber més:

BIBLIOGRAFIA:

Maria Pilar Jover Santiñà.
"L'obra de Jaume Padró i Cots, escultor a Cervera i Manresa (Segle XVIII)",  Editorial Virgili & Pagès. 1986

Josep Maria Gasol.
"La Seu de Manresa. Monografia històrica i descriptiva". Caixa d'Estalvis de Manresa. 1978


WEBS:

http://arquitecturamedieval-jespi.blogspot.com

https://seudemanresa.cat/






























 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL CORREFOC

L'ANELLA VERDA

LA BASÍLICA DE LA SEU