EL CORREFOC

 Un dels elements més importats del patrimoni festiu de Manresa és, sense dubte, El Correfoc.

Per la Festa Major de l'any 1982 es celebrà per primera vegada El Correfoc. Va ser molt diferent del que podem veure actualment però de seguida va arrelar en els manresans i manresanes i en pocs anys va anar augmentant en nombre el bestiari i els participants. Convertint-se així en un dels elements més participatius de la Festa Major.

El dissabte de la Festa Major, al vespre, La Mostra del Correfoc ens presenta a la pl Major un espectacle de música, llum i foc on podem gaudir, "des de la barrera", de tot el bestiari i les figures que el dilluns següent participaran en tot el recorregut pels carrers estrets del centre històric.

La figura del Boc ens anirà mostrant cada un dels elements participants en el Correfoc i així podrem gaudir de la Vibria, el Drac, l'Asmodeu, la Mulassa, el Nas de Sutja, el Coll Llarg, la Gàrgola i el Bou cada un amb els seus atributs de foc i acompanyats de les seves respectives músiques. També participaran els altres elements com els tres tipus de dimonis, Fogueres, amb màscares amb dues banyes i quatre fuets, acompanyats sempre dels Fogaines, els Capgirells, característics per els seus vestits i màscares dividits en dues mitats diferents, una de dona i l'altra de monstre desfigurat i els Moixogants amb vestits i màscares en forma d'ocell amb les ales desplegades. També els altres elements pirotècnics com el Ceptrot i els Paraigües. Els Tabalers acompanyen amb les seves percussions tot  el recorregut del correfoc  pels carrers.




A LES PLACES

A les places del recorregut tenen lloc un dels elements característics del Correfoc, Les Moscades, on els grups de dimonis o be el grup de dracs fan un salt sencer enmig dels correfocaires rodant per la plaça sempre en sentit contrari a les agulles del rellotge i a ritme de la música de la Moscada.


         A LA PLANA DE L'OM


  A LA PLAÇA GISPERT



    A LA PLAÇA CREUS


  A LA PLAÇA PALMIRA JAQUETTI (ABANS PL MONTSERRAT)

    Panoràmica de la moscada a la pl Palmira Jaquetti des de la Torre Santa Caterina



EL BESTIARI

    COLL LLARG, NAS DE SUTJA I LA MULASSA



    LA VÍBRIA I EL DRAC



    L'ASMODEU


    LA GÀRGOLA




    EL BOU

    La seva estructura està formada per dues peces enllaçades de teler anomenades bou. 
    Pot ser carregada amb una gran quantitat de pirotècnia i molt variada, el que fa que sigui molt laboriós el seu muntatge i és per això que només surt un cop a la Mostra i un altre al Correfoc.







ELS DIMONIS







EL BOC

    El Boc és un personatge que només surt el dia de la Mostra. És el senyor del foc i fa de fil conductor de tot l'espectacle.













ELS TABALERS





A LA PLAÇA MAJOR

   LES MOSCADES









    ELS PARAIGÜES I EL CEPTROT







    EL BOU








EL FINAL A LA PL MAJOR













PER SABER MÉS:

Carles Jódar, Marc Torras, Genís Sáez i Ramon Riu..El patrimoni festiu de Manresa. El Correfoc. Manresa. Ajuntament de Manresa. 2006.



Comentaris

  1. Trobo, si més no, lamentable que s'hagi omès en el relat la figura de la Gàrgola...sobretot per què ja fa vint anys que hi és.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

L'ANELLA VERDA

LA BASÍLICA DE LA SEU