L'AJUNTAMENT - CASA CONSISTORIAL

 L'edifici de l'Ajuntament el va projectar l'arquitecte Joan Garrido i va ser construït pel mestre d'obres Jeroni Torrens entre els anys 1739 i 1777, tot i que va ser seu del govern municipal des de 1745. 
Aquest nou edifici es va construir sobre el solar dels antics palaus del veguer i el batlle i algunes dependències del Consell de la ciutat. Totes aquestes construccions foren cremades per les tropes borbòniques el 13 d’agost de 1713 durant la Guerra de Successió.



LA FAÇANA


La façana engalanada per a les grans ocasions com la Festa de la Llum o la Festa Major


Al cantó dret de la façana, cantonada amb la Baixada dels Jueus, una placa recorda la crema del paper segellat durant la guerra del Francès; col·locada el 1908 amb motiu del centenari d’aquest fet. 
La façana i els porxos van ser restaurats al 1990 per la Generalitat de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte manresà Josep Maria Esquius


El 2007 es va remodelar la façana posterior, obra dels arquitectes Manuel Bailo i Rosa Rull.




EL SALÓ DE SESSIONS

L’any 1885, durant l’alcaldia de Manuel Oms i de Prat, es va habilitar aquesta sala. En aquest espai es fan tots els actes institucionals més significatius de la ciutat i també els plens municipals.




El 25, 26 i 27 de març de 1892 es va celebrar la primera Assemblea de la Unió Catalanista per discutir i aprovar com calia governar Catalunya. Aquest document es coneix amb el nom de Les Bases de Manresa. 
El juny de 1931 el president Francesc Macià va inaugurar una placa al Saló de Sessions que recorda aquest fet polític.




LA SALA DE COLUMNES

És a la planta noble i en ella s'exposen els retrats d'alguns del manresans il·lustres.



En lloc preeminent hi ha el quadre de la crema del paper segellat obra de Francesc Cuixart. El quadre mostra la crema de diversos feixos del paper segellat imposat pel govern napoleònic durant la Guerra del Francès (1808-1814) en substitució del paper segellat propi.





LA GALERIA DELS MANRESANS IL·LUSTRES

Per diferents espais de la planta noble trobem els retrats del manresans i manresanes il·lustres.







ELS ESCUTS

Per tot l'edifici trobem representat en diferents estils i tècniques artístiques l'escut de la ciutat. Cal destacar el de la façana, col·locat sobre el balcó principal i esculpit en alabastre per Jacint Miquel i Sorts.













ALTRES ESPAIS DE LA CASA CONSISTORIAL







La casa Consistorial està catalogada com a Be Cultural d'Interès Nacional (BCIN) 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL CORREFOC

L'ANELLA VERDA

LA BASÍLICA DE LA SEU